Ramazan ayının iftar və obaşdanlarları zamanı bəzi nöqtələrə riayət edərək çəki artırmaq yerinə, arıqlamaq olar. Tədqiqatlar göstərir ki, oruc köklüyü müalicə etməkdə, qanda olan yağların səviyyəsini aşağı salmaqda və diabet xəstəliyinin yaxşılaşmasında böyük rola malikdir.
Ancaq çox təəssüf ki, bəziləri bu ayı daha yaxşı cismi sağlamlığa malik olmaq ümidi ilə başlayır, ancaq ayı daha çox bədən problemləri ilə sona vururlar. Çünki Ramazan ayında düzgün qidalanmağın yolunu bilmirlər.
Ramazan ayında bədənin maddələr mübadiləsini kontrol etmək üçün bəzi tövsiyələr:
- İftar zamanı tövsiyə olunur ki, səhər yeməyinə bənzər yeməklərlə qidalanılsın.
- Məğrib azanından bir az sonra orucunuzu açın. Orucunuzu içəcəklər və yüngül yeməklərlə açmağa çalışın. Tövsiyə olunur ki, iftarınızı qaynanmış su və ya açıq rəngli çayla açasınız.
- Şirin və bol kalorili buğda məhsulları yerinə meyvə və tərəvəzlərə müraciət edəsiniz.
-
Susuzluğunuzu yatızdırmaq üçün suyu və şərbətləri çox içmək susuzluğu yatızdırmaz, əksinə – suyun daha çox dəf olmasına səbəb olar.
-
Yeməyi sürətlə yemək insanın beyninə siqnalın gec gedib çatmasına səbəb olar. Ona görə də iftar zamanı yeyən zaman tələsməyin ki, tox olmaq siqnalı beyninizə vaxtında gedib çatsın.
İftardan sonra.
1. İftar zamanı ağır yeməklərdən istifadə etmək tövsiyə olunmur. Çünki oruc tutan insanın həzm prossesi gün ərzində dayandığı üçün iftarda ağır yeməkləri qəbul etmək imkanına malik olmaz. Ona görə də iftarınızı yüngül yeməklərlə açmağa çalışın. Yarım saat və ya bir saat fasilə verdikdən sonra şam yeməyinizi yeyin.
2. Yeməkdən sonra meyvə və tərəvəz yemək qəbizliyinizi aradan qaldırar və bədəninizə lazım olan vitaminləri və mineralları verər.
Səhər obaşdan yeməklərində həddən artıq çoxlu su içmək tövsiyə olunmur. Çünki bədənin mayesini tənzim edə bilməz və gündəlik susuzluğun aradan getməsinə yardım etməz. Əgər Ramazan ayında bu deyilənlərlə yanaşı, piyada yeriməyi də proqramınıza salsanız, əlavə çəki almaz və sağlam şəkildə orucunuzu tuta bilərsiniz. (Tabnak)
Mənbə: Deyerler.org
Saytın materiallarından istifadə edərkən halallıq üçün istinad vacibdir!